A nagykanizsai intézményben hetente egy alkalommal kosárfonó népi iparművésztől, Hadiné Szalai Gabriellától tanulják a kliensek a kosárfonást, és a hét többi napján az újonnan tanult technikát tökéletesítik, gyakorolják. A foglalkoztatás napi négy órája gyorsan telik, vidámság, pozitív életérzés, jó hangulat jellemzi az együtt töltött időt.

„A klienseket a sikerélmény viszi előre, ők maguk sem gondolták volna, hogy mire képesek, mindannyiuknak van kézügyessége és csütörtökönként mindig új kosármintával fogadnak, amit szeretnének majd maguk is elkészíteni. Pozitívan állnak a munkához, csapatként dolgoznak. Idővel megtanulva ezt a mára már kihalófélben lévő szakmát, tudnak majd érvényesülni, mert van piaca a készített termékeknek. A foglalkozások pozitív töltetet adnak nekem is, mint oktatónak, az alkotás örömet, kikapcsolódást és stresszoldást is jelent, körükben is azt látom, hogy akit megérint az alkotómunka szépsége, vágyni fogja, hogy időről időre valami új születhessen a keze alatt” – mondja az oktatójuk, Gabriella.

Állítása szerint a csapat tagjai a kezdetektől fogva érdeklődők és szorgalmasok. Az elmúlt két hónapban a könnyebben fonható virágmotívum és falidíszek után már alátéteteket, kisebb-nagyobb kosarakat és lámpabúrát is készítettek, legutóbb a madáretető volt „porondon”. Eddig a körformát, oldalfonást és szegéstípust tanulták meg, az év második felében tervezik az ovális és a szögletes formák készítését és az elkészített termékek szélesebb körű értékesítését.

Fitos Ágnes munkatárs a fejlesztő foglalkoztatásban is segíti az ellátottakat, úgy fogalmaz: „A házaspár, Gabi és László, valamint Margit és Szabolcs a munkában igazi csapatjátékosként teljesítenek, támogatják, segítik egymást. A foglalkoztatás kitörési lehetőség klienseink számára. Számos lehetőséget kínál, mind érzelmeik, mind készségeik fejlesztésével kapcsolatban. Lelkesítő látni hétről-hétre a fejlődést és a kész termékeket egyaránt, ami a munkatársakra és az intézményünk valamennyi ellátottjára pozitív hatást gyakorol.”

Munkácsi Szabolcs kliens hozzáteszi, nagyon szereti a már összeszokott kis csapatukat, jó érzés számára, hogy új készséget sajátíthat el, amelyben megélheti a kreativitását is. A későbbiekben szívesen dolgozna a megtanult kosárfonás tudásával.

Leposa Gáborné Simon Szilvia intézményvezető szerint közösségformáló ereje is mérvadó ezen foglalkoztatási formának, hiszen hasonló élethelyzetben lévő emberek ők, akik a foglalkoztatás során egy biztonságos és megértő közegben tevékenykedhetnek, ahol kimondhatóvá válnak az érzések és ahol megtapasztalhatóvá válik az, hogy megértetté válnak és ők is elfogadnak másokat. Bővíteni szeretnék a foglalkoztatásban részt vevők létszámát nyolc főre, ezért klienseiket folyamatosan ösztönzik arra, hogy kapcsolódjanak be a foglalkoztatásba, hiszen nemcsak a hasznosság érzése, hanem az anyagi helyzetük javulása is megvalósulhat általa. A foglalkoztató szobában pedig napról-napra egyre többen ülnek be az érdeklődő ellátottak, már volt, aki jelezte, hogy szívesen csatlakozna a kosárfonó csapathoz.

Az intézmény vezetője hozzáteszi, a fejlesztő foglalkoztatásban a gondozási, fejlesztési, illetve a rehabilitációs tervben foglaltak szerint történik az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján. Az első évben a munkakörhöz – kosárfonás - tartozó feladatok betanulása, a minőségi termékkör kialakítása, a vásárlói kör kialakítása, továbbá meglévő tárgyi feltételeinek javítása a céljuk, a foglalkoztatásban részt vevők pedig hétről-hétre egyre tökéletesedő technikával fonják a kosárkákat, szeretettel.